Wednesday, October 13, 2010

6.üleanne

Internetisuhtlusest
Mina valisin kirjeldamiseks virtuaalkogukonna  Facebook.
Facebook on veebipõhine suhtlusvõrgustik, mida omab ja käitab eraõiguslik äriühing Facebook, Inc. Suhtluskeskkonna kasutajad saavad lisada sõpru, saata neile sõnumeid ja uuendada oma isiklikke veebilehti, et teavitada oma sõpru enda jaoks olulistest sündmustest ning jagada pilte. Lisaks saavad kasutajad ühineda võrgustikega, mis on organiseeritud linna, töökoha, kooli ja regiooni järgi. Veebilehel on hetkel rohkem kui 500 miljonit aktiivset liiget.
http://et.wikipedia.org/wiki/Facebook
Ise olen liitunud selle kogukonnaga hiljuti. Kuid juba selle lühikese ajaga on see mind üllatanud positiivselt. Olen tagasihoidlik ja ettevaatlik sellistes suhtlemistes. Seda sellepärast, et ei oleks hiljem midagi kahetseda. Kõigepealt lõin ma endale konto "Orkutis" seoses õppimisega, kuid eelistan nüüd "Facebooki", suhtlemine elavam, sisutihedam ja eriti meeldib, et saan võrgus olevate sõpradega suhelda koheselt kirjutades.
Muidugi on mul alati õigus ja võimalus, kas, kellega ja mis teemadel suhelda. Tore on kohtuda sõpradega, keda pole juba päris kaua kohanud.
Ajalugu
Facebooki rajas Mark Zuckerberg koos kaasõpilaste ja toakaaslaste Dustin Moskovitzi ja Chris Hughesiga, kui õppis Harvardi Ülikoolis informaatikat. Veebilehe kasutajaõigused olid algselt piiratud vaid Harvardi õpilastele, kuid seda laiendati teistele ülikoolidele Bostoni alal. Hiljem suurenes leht kõigi üliõpilasteni, seejärel keskkooli õpilasteni ja lõpuks igaüheni, kes on vanuselt kolmteist või vanem. Veebilehe nimi tuleneb Zuckerbergi lõpetatud internaatkoolis Phillips Exeter Academy uutele õpilastele antava kooli õpilaste ja õppejõudude nimede ja piltidega raamatu nimetusest.
http://et.wikipedia.org/wiki/Facebook
Võimalused ja rakendused
Lühidalt öeldes on kasutajatel on võimalik lisada sõpru, saata sõnumeid, kirjutada oma profiili teateid enda kohta, vastata küsitlustele, lisada pilte. Lisaks saavad kasutajad liituda erinevate võrgustikega (nt kool, töökoht jt).
Muud erinevad rakendused – kõigele eelpool nimetatule lisaks on Facebookis palju erinevaid rakendusi, näiteks on võimalik:
  • täita seinast-seina teemadel küsimustike (alustades sellest kui vana sa tegelikult oled lõpetades sellega mis sa oma lapsele nimeks paned);
  • mängida erinevad mänge (alates farmi ehitamisest lõpetades maffia sõjaga kosmoses);
  • tead saada, kes on sinu päeva sõber;
  • osaleda armsama, ilusama, targema sõbra konkursil;
  • lasta endast joonistus teha jne, jne, jne.
Probleemid
Facebook on viimastel aastatel tekitanud hulga poleemikat. Leht on blokeeritud mitmetes riikides kaasa arvatud Süürias, Hiinas ja Iraanis, kuigi Iraan eemaldas blokeeringu aastal 2009. See on samuti keelustatud mitmetes töökohtades, et ära hoida töötajatepoolset ajaraiskamist. Facebookil on olnud ka probleeme privaatsussätete läbipaistvusega ning isikliku info jagamisega kolmandatele osapooltele ning seetõttu viis suhtlusvõrgustik 2010 aasta suve alguses läbi mitmeid muudatusi. Facebook on seotud ka mitme kohtuasjaga, mille hagijaks on mitmed Zuckerberg'i endised klassikaaslased, kes väidavad, et Facebook kasutab nende lähtekoodi ja muud intellektuaalset vara.
http://et.wikipedia.org/wiki/Facebook
Arvan, et ükski asi ei ole ainult hea ega ainult halb. Inimene, kes seda kasutab, peab olema ise teadlik, kuhu ta kirjutab ja millist infot jagab. Seda ei saa Sinuta keegi teha. Aga tore on ikkagi.

1 comment:

  1. Tänan, väga meeldiv oli teie ülevaadet lugeda. Kõik, mis oluline, oli siinkohal välja toodud v.a. üks aga! Ma ei leidnud tekstist vastust küsimusele, et kas on arvestatud ka erivajadustega inimeste sihtrühma? Meie kursuse põhiteema!
    Kas ülikooli haridust ei saagi omandada, kui oled füüsilise puudega, aga mõistus on korras? Vaadake, Facebooki loojad olid küll Ameerikast pärist, aga kas nende ülikool siis diskrimineeris erivajadustega inimesi, mis te arvata? Võiks ju uurida antud ülikooli kodulehte!
    Õigemini tahan teada, kas ma ei saagi olla facebooki liige, kui ma olen näiteks pime inimene? Mis teie arvate?

    ReplyDelete